Itt az új fegyver az elhízás és a cukorbetegség ellen?

Elképesztő felfedezésre jutottak a kutatók. Egy friss tanulmány szerint olyan enzimre bukkantak mely közvetlenül képes szabályozni a glükóz és a zsírok felszívódását.

Januárban kezdenek el az emberek tömegesen kondibérletet vásárolni és görcsösen próbálnak megfelelni újévi fogadalmaiknak, mely szerint bizony le fogják adni az ünnepek alatt felhalmozódott súlyfelesleget. Biztosan veled is előfordult már, hogy a karácsonyi vacsorán megszaladt a szedőkanál, utána pedig csak nagyon nehezen tudta visszanyerni versenysúlyodat. Az a tény, hogy

a szervezet zsírként raktározza el a feleslegesen bevitt cukrot,

egy cseppet sem segít ezen a helyzeten. A University of Montreal kutatócsoportja viszont most egy úttörőnek tekinthető felfedezést tett. A tudósok egy új enzimre bukkantak, ami közvetlenül szabályozza, hogyan alakítja át a szervezeted zsírrá a cukrot. Most jön a tudományos rész, figyelj nagyon!

Itt az új fegyver az elhízás és a cukorbetegség ellen? 1

Az emlősök sejtjei legfőképpen két energiaforrást használnak. Cukrot (glükózt) és zsírsavakat. A glükóz nagy részét a máj tárolja, glikogén formájában. A fejlett országok lakói túlzottan sok glükózt visznek be, ez pedig gondot jelent, ugyanis a fel nem használt mennyiség nagyrészt zsírként raktározódik el, és elhízáshoz vezet. A májban az inzulin (a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon) alakítja át glikogénné a glükózt. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek glükóz marad a véráramukban, ez pedig túlzott mennyiségű glicerin-3-foszfátot (Gro3P) generál. Normál esetben a Gro3P vesz részt a zsírok (lipidek) kialakításában. Viszont a túlzottan sok Gro3P mérgező a sejtekre, a  glükóz és zsír átalakítási folyamatok felborulnak. Ez 2-es típusú cukorbetegséghez és kardiovaszkuláris megbetegedésekhez vezet.

Itt az új fegyver az elhízás és a cukorbetegség ellen? 2

A friss tanulmány egy G3PP nevű enzim felfedezéséről ír. A különböző testszövegetekben megbújó enzim képes szabályozni a glükóz és a zsírok átalakítását más vegyületekké, valamint az adenozin-trifoszfát (ATP) termelését is. Utóbbi lényegében a sejtek "energia valutája". Ezek alapján a G3PP

közvetlenül befolyásolja a test glükóz és zsírfelhasználását.

Laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a G3PP aktivitás növelésén átesett patkányok esetében csökken a súlygyarapodás és a máj glükóztermelő képessége is. Ezek a kísérletek fontos mérföldkövek az emberek testében lévő enzimek manipulálása felé vezető úton. Ha a kutatók képesek lesznek a G3PP segítségével szabályozni a glükóz és a zsírok felszívódását, valamint előállítását, akkor lehetőség nyílik 2-es típusú diabétesz kezelésére.

Itt az új fegyver az elhízás és a cukorbetegség ellen? 3

Ha tetszett ez a cikk és nem akarsz lemaradni más érdekességről sem, akkor ne feledd el kedvelni Facebook oldalunkat.